kamille, het multi-inzetbare wonderkruid!

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 20:51

Kamille het multi-inzetbare wonderkruid

Kamille is een milde kruidenthee met een rustgevende werking, geschikt voor alle leeftijden. De zachte smaak is heel toegankelijk en de geur is zacht. Het is rustgevend en daardoor een erg geschikt kinderkruid. Zelfs voor baby’s is het op verschillende manieren in te zetten. Het geeft troost en warmte en werkt licht ontspannend en rustgevend (je kunt hier meer over lezen bij categorie ‘baby’s en kinderen’ op de webshop of onderaan deze blog).

 

Gebruik volwassenen:

Kamillethee schenk je op met water van 80 graden en niet warmer. Zo blijven de meeste etherische oliën en andere werkzame stoffen optimaal.

Gebruik twee theelepels kamille per kopje en drink maximaal 4 kopjes per dag.

Tijdens de zwangerschap maximaal 3 kopjes per dag.

OPGELET: Wie bloedverdunnende medicatie neemt, dient rekening te houden met het beperkt innemen van kamille. Dit omdat kamille coumarine bevat, dat bloed verdunnend werkt.

 

 

Dit zijn de meest gebruikelijke toepassingen van kamille, maar er zijn er nog veel meer! In de productcategorie op de webshop vind je meer informatie over de specifieke toepassing voor de vrouw, bij zwangerschap en bevalling en voor baby’s en kinderen of kijk onder aan deze blog.

Energetisch werkt kamille positief voor een afhankelijk type, een echt moederskindje of bij erge onzekerheid. Ook voor hen die een ander niet willen teleurstellen en daarbij over hun grenzen gaan, kan kamille een positieve werking hebben.

Een bekende toepassing van kamillethee bij blond haar is een spoeling hiermee waardoor de kleur er mooier van wordt.

 

Kamille is dus goed voor tal van kwaaltjes en klachten. Hieronder de belangrijkste toepassingen voor je op een rij:

Het zenuwstelsel/ Stress:

kamille staat voornamelijk bekend vanwege de positieve werking op het zenuwstelsel. Dit komt vanwege de etherische olie die er in de bloem zit. Het meest bekende effect van kamillethee is dan ook het kalmerende effect. Het ontspant de zenuwen en zou zelfs kunnen helpen bij mensen met een angststoornis. Het kalmerende kruid heeft een heilzame werking bij stress, spanningen in het lichaam, vermoeidheid, lusteloosheid en nerveuze overgangsklachten (opvliegers). Een kopje kamillethee zorgt namelijk voor kalmte en rust. Daarom is kamille ook zeer geschikt als slaapthee. 

Slapeloosheid:

Een kopje kamillethee drinken voor het slapengaan helpt om makkelijker in te slapen. Het is het kalmerend effect van kamille dat hiervoor zorgt, omdat kamille zowel de zenuwen als de spieren ontspant.

De spijsvertering:

kamille bevat veel bitterstoffen. Je hart houdt van bitterstoffen maar ook je spijsverteringsorganen zoals maag, darmen en lever houden daarom van een kopje kamillethee. Kamille kan de darmflora verbeteren en spanning uit het buikgebied tot rust brengen. Daarnaast werkt kamille licht pijnstillend. Door deze combinatie is dit kruid een goede remedie tegen menstruatiepijn, maag - en darmkrampen, maagpijn, buikpijn bij kinderen, diarree door spanningen, constipatie, maag - en darmzweren en koliekpijnen. Kamille kalmeert de spieren en helpt de maag- en darmbewegingen te verminderen en spasmen tegen te gaan. Kamille heeft een antibacteriële werking die ervoor zorgt dat schadelijke bacteriën geen kans maken in het maag- en darmstelsel. Driemaal per dag een kopje kamillethee kan al helpen om maagklachten te verminderen. Het kan ondersteunen bij winderigheid, brandend maagzuur, constipatie, diarree en maagpijn.

Huid, zintuigen en slijmvliezen:

Wist je dat je huid is je grootste orgaan is? Vaak wordt deze vergeten als het om gezondheid gaat. Het is daarom ook zo belangrijk wat je wel en niet op je huis smeert! De huid en slijmvliezen zijn gevoelig voor ontstekingen. De combinatie van looistof, etherische olie en slijmstoffen staan bekend om hun ontstekingsremmende werking en laat deze combi nou net in de kamilleplant aanwezig zijn. Daarom is deze thee bijvoorbeeld ideaal bij bijvoorbeeld een opkomende verkoudheid. Vanwege de desinfecterende eigenschappen is kamillethee niet alleen een gezond drankje, maar ook heel goed uitwendig te gebruiken. Denk aan een kompres voor een schaafwond of een ontstoken oog (ook bij jongen kinderen en dieren).

Kamille kan bacteriën doden zoals streptokokken die keelontstekingen kunnen veroorzaken. Omdat kamille bacteriën en schimmels kan doden kan het ook gebruikt worden als mondspoeling en om wondjes te ontsmetten. Hiervoor dient wel een zeer sterk aftreksel van de kamille gebruikt te worden. Veel meer kruid in verhouding, opgieten met 80 graden en niet heter en lang laten trekken.

Bij reuma, artritis en (met name rode) plekken en zwellingen kun je een kompres van een sterke kamillethee maken.

Menstruatiepijn:

Kamille zorgt voor een hogere productie van het aminozuur glycine. Dit is belangrijk omdat glycine een neurotransmitter en signaalinhibitor is die het signaal van de hersenen naar de spieren blokkeert en zo spiersamentrekkingen tegengaat. De baarmoeder en de omliggende spieren zullen hierdoor meer ontspannen zodat de menstruatiepijn zal verminderen. Drink tijdens de menstruatie enkele kopjes kamillethee per dag om de klachten te verzachten (let op: beperkte inname i.c.m. bloedverdunnende medicatie zoals pijnstillers! Kamille helpt bij pijnklachten en vrouwenmanteltinctuur is een goede hiervoor tijdens de menstruatie).

Voor de geslachtsorganen helpt het tegen verkramping. Bij zowel menstruatie als seksuele verkramping. Bij blaasontsteking kan je er een vaginaal stoombadje (yoni-steam) mee doen eventueel in combinatie met goudsbloem.

Hoofdpijn:

Kamille kan hoofdpijn op een natuurlijke manier verzachten omdat het de zenuwen en de spieren ontspant (ligt wel aan de oorzaak van de hoofdpijn). Op dezelfde manier waarop kamille menstruatiepijn vermindert, kan de verhoogde productie van glycine ook het signaal en de pijnprikkel naar de hersenen afremmen waardoor de hoofdpijn kan verminderen.

Hooikoorts:

Degene die er bekend mee zijn weten hoe vervelend en beperkend hooikoortsklachten kunnen zijn. Het is een allergie waarbij het afweersysteem overdreven reageert op stuifmeel van planten, er worden onnodig antilichamen geproduceerd die ervoor zorgen dat er histamine vrijkomt in het lichaam. De histamine zorgt op zijn beurt weer voor een ontstekingsreactie van de slijmvliezen van de neus, keel en ogen. Deze gaan dan opzwellen, jeuken en worden rood. Kamille kan het vrijkomen van histamine tegengaan en de slijmvliezen ontzwellen, waardoor de symptomen van hooikoorts verminderen. (lees: verminderen, want weg gaat het niet. Dan moet je naar de dieper liggende oorzaak op zoek).

 

Voor de vrouw

Kamille kan ingezet worden bij stress, innerlijke verkramping, grote vermoeidheid, gebrek aan levenskracht, overspanning, hoofdpijn, slapeloosheid en bij nerveuze overgangsklachten. Daarnaast werkt kamille licht pijnstillend.

Het is ook een goed kruid om in te zetten als hydratatie bij een blaasontsteking. Als yoni-steam (i.c.m. goudsbloem) brengt dit verlichting en versnelt het genezingsproces. Bij menstruatiepijn ontspant het de baarmoeder en de omliggende spieren waardoor de pijn vermindert. Drink tijdens de menstruatie enkele kopjes kamillethee per dag om de klachten te verzachten.

Kamille kan ook hoofdpijn op een natuurlijke manier verzachten omdat het de zenuwen en de spieren ontspant, al neemt het de oorzaak van de hoofdpijn niet weg natuurlijk.

 

Zwangerschap en bevalling

Tijdens de zwangerschap geeft kamille verlichting bij misselijkheid (i.c.m. citroenmelisse en gember). Wel mag dit dan maar met mate gedronken worden, te weten maximaal 2-3 kopjes per dag gemaakt van 2 theelepels gedroogd kruid. Het brengt ook ontspanning en rust in tijden van stress of een overprikkeld zenuwstelsel. Vaak ben je tijdens de zwangerschap (en daarna) gevoeliger en dus eerder overprikkeld.

Tijdens de zwangerschap kun je vaker last van brandend maagzuur. Kamillethee brengt direct wat verlichting. Hierbij is het wel belangrijk dat je dagelijks 2-3 kopjes kamillethee per dag drinkt als je er regelmatig last van hebt. Bij last van (pijnlijke) aambeien kan je een grote pot kamillethee maken voor een zitbad met kamille. Dit verlicht pijn en verzacht de jeuk. Bij een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan je het beste kamillethee drinken, vanwege de ontstekingsremmende werking (en omdat een yoni-steam dan wordt afgeraden). Tegen het einde van de zwangerschap hebben sommige vrouwen last van slapeloosheid, stress of nervositeit en hier helpt kamillethee bij uitstek tegen. Kamillethee is namelijk rustgevend, waardoor je beter inslaapt.

Kamille kan ook tijdens de bevalling ondersteuning bieden om je lichaam en geest te kalmeren als het intenser wordt. Daarbij werkt het licht pijnstillend en rustgevend. Om dezelfde redenen is dit een heerlijke thee voor na de bevalling en een paar kopjes per dag bespoedigen je herstel. Een paar kopjes per dag helpt de naweeën te verminderen, of smeer je buik in met kamilleolie. Je kan ook en kompres met kamille thee (laten maken) of wat kamille in een washandje tegen je buik aan houden.

Ook de baby heeft baat bij een kopje kamillethee die de moeder drinkt. Via de borstvoeding helpt het wanneer de krampjes beginnen te komen. Een ander voordeel van kamille is dat het een positieve werking heeft op de spijsvertering die na de bevalling soms wel wat ondersteuning kan gebruiken.

Tijdens de zwangerschap maximaal 3 kopjes per dag.

In de post-partum periode kan kamille ook extern als spoeling worden gebruikt of gebruik hiervoor de  speciaal samengestelde post-partum yoni-kruidenmix.

 

 

Baby’s en kinderen

Bij baby’s en kinderen te gebruiken bij darmkrampjes door middel van een (buik)kompres. Bij doorkomende tandjes masseer je de thee (of olie) op het tandvlees.

Omdat kamille zorgt voor rust en kalmte is het ook een zeer geschikt kruid voor kinderen die zenuwachtig zijn, spanning hebben, hooggevoelig zijn of ADHD-symptomen hebben. Voor hen kan een kopje kamillethee rust brengen en hun zenuwstelsel kalmeren. Of denk aan een slaapthee voor kinderen die moeilijk kunnen inslapen. Ook heeft het een positieve werking op buikpijn (door spijsverteringsklachten of door stress).

Bij snel opkomende infecties met koorts kan kamille ingezet worden bij griep, verkoudheid, bijholteontsteking (stomen), ooginfectie en ontstekingen in de mondholte.

 

Kinderen drinken een klein kopje per dag of verdeeld over de dag.

De eigengemaakte kamilleolie verwerk ik in de baby ‘wonder’ zalf en werkt zeer helend voor de kwetsbare babyhuid.

 

Kamille thee vrouw

€ 4,95

Kamille thee vrouw

€ 4,95

Kamille (biologische teelt) Vrouw – Kamille is een milde kruidenthee met een rustgevende werking, geschikt voor alle leeftijden. De zachte smaak is heel toegankelijk en de geur is zacht. 

Kamille is rustgevend en daardoor een erg geschikt kinderkruid. Zelfs voor baby’s is het op verschillende manieren in te zetten. Het geeft troost en warmte en werkt licht ontspannend en rustgevend (je kunt hier meer over lezen bij ‘baby’s en kinderen’ hieronder). 

Het meest bekende effect van kamillethee is dan ook de kalmerende werking; een kopje kamillethee helpt je te ontspannen. Het brengt rust en kalmte. Daarom is kamille ook heel geschikt kruid als slaapthee en bij ziekte. 

De andere werkingen van kamille zijn minder bekend. Het werd bijvoorbeeld ontstekingsremmend en ontsmettend en werkt licht ontspannend op de maag en darmen. Het is dan ook ideaal bij maag- en darmklachten, blaasontsteking, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, voor het kalmeren van het zenuwstelsel, bij mondinfecties en huidklachten zoals ontstoken of slecht genezende wonden, luiereczeem en hooikoorts. Bij kiespijn, aften, acne en wonden kun je met een supersterke thee spoelen of deppen. 

 

Dit zijn de meest gebruikelijke toepassingen van kamille, maar er zijn er nog veel meer! In de desbetreffende productcategorie vind je meer informatie over de specifieke toepassing voor de vrouw, bij zwangerschap en bevalling en voor baby’s en kinderen. Voor nog uitgebreidere informatie zie de blog over kamille. 

 

Voor de vrouw 

Kamille kan ingezet worden bij stress, innerlijke verkramping, grote vermoeidheid, gebrek aan levenskracht, overspanning, hoofdpijn, slapeloosheid en bij nerveuze overgangsklachten. Daarnaast werkt kamille licht pijnstillend. 

Het is ook een goed kruid om in te zetten als hydratatie bij een blaasontsteking. Als yoni-steam (i.c.m. goudsbloem) brengt dit verlichting en versnelt het genezingsproces. Bij menstruatiepijn ontspant het de baarmoeder en de omliggende spieren waardoor de pijn vermindert. Drink tijdens de menstruatie enkele kopjes kamillethee per dag om de klachten te verzachten. 

Kamille kan ook hoofdpijn op een natuurlijke manier verzachten omdat het de zenuwen en de spieren ontspant, al neemt het de oorzaak van de hoofdpijn niet weg natuurlijk. 

 

Gebruik volwassenen: 

Gebruik twee theelepels kamille per kopje en drink maximaal 4 kopjes per dag. 

OPGELET: Wie bloedverdunnende medicatie neemt, dient rekening te houden met het beperkt innemen van kamille. Dit omdat kamille coumarine bevat, dat bloed verdunnend werkt. 

 

Pure Nature maakt zuiver natuurlijke verzorgingsproducten van grotendeels eigen, lokaal geteelde kruiden op biologische of biodynamische wijze. Alles wordt met de hand gedaan, van zaaien tot oogsten en de verwerking van de producten. Liefde en aandacht staan centraal en dát voel je!

Bij vragen, meer informatie of medicijn gebruik (bv icm tincturen en kruiden), stuur me dan een bericht via insta of de mail.