Voorbereiden op de bevalling, wat kun je doen?

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 15:48

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Wat een wonder vind ik dat telkens weer. Er komt ook veel bij kijken, spullen (die je denkt nodig te hebben of gewoon leuk vindt;) maar ook vooral veel verandering. En die verandering wordt alleen maar meer zodra het kindje er is. Maar wat is nou écht belangrijk? Dat je je fysiek en mentaal goed voelt natuurlijk en dat je vol vertrouwen de bevalling tegemoet kunt gaan.

Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk! Ook voor een bevalling geldt dit. Niet letterlijk natuurlijk, alhoewel er een aantal dingen zijn die je kunt doen en gebruiken als voorbereiding die wel degelijk het proces van de bevalling kunnen versoepelen. En een soepele bevalling, dat wil toch iedereen?! Het eerste deel hieronder gaat over wat je kunt doen en het tweede deel over wat je kunt gebruiken, producten van kruiden die moeder natuur ons geschonken heeft en 100% natuurlijk én biologisch zijn.

 

Wat kun je doen? Gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Wat ik sowieso iedereen zou aanraden is een goede cursus waarbij je leert over wat jou keuzes zijn, leert hoe je in ontspanning kun blijven als het pittig wordt en mee kunt bewegen met je lichaam, want veel controle heb je hier niet over tijdens een bevalling. Je hebt wél invloed op hoe je deze reis kunt maken d.m.v. positiviteit/mindset en overgave aan het proces. En ja, wat JOUW keuzes zijn want jouw lichaam, jouw keuzes! Er zijn zóveel tips en handelingen die jij en je partner kunnen leren om dit hele proces te ondersteunen, die had ik echt niet willen missen!

 

Bewust tijd maken voor jezelf, ook zo’n belangrijke, om je zwangerschap bewuster mee te maken (ja ook die vliegt voorbij! Ook al lijkt dat soms niet zo in het begin of als je er veel ongemak van ervaart). En niet te vergeten: tijd en aandacht om te verbinden met je kindje, wat oh zo belangrijk is en je al echt kunt communiceren met dit wezentje! Ook voelt het vaak nog als een monoloog, hij/zij krijgt hoe dan ook al van alles mee van jou en de omgeving.

 

Voor mij was het heel belangrijk om me goed geïnformeerd te voelen, weten wat m’n keuzes en mogelijkheden zijn in de zwangerschap en tijdens en na de bevalling. Zo wilde ik de zwangerschap vanuit vertrouwen volbrengen (geen echo’s of onderzoeken) en ook de bevalling(en) vol vertrouwen in gaan wanneer deze (of eigenlijk het kindje) zich aandiende. Allebei mijn bevallingen waren een natuurlijke thuisbevalling. Bij m’n tweede had ik een u.c. (Unassisted childbirth), al was er wel assistentie in de vorm van een doula, mijn beste vriendin en toevallig mijn moeder die net binnenkwam en maar was gebleven omdat alles zó snel ging, maar geen verloskundige erbij aanwezig.

Dit is voor iedereen persoonlijk, maar weet wat je keuzes zijn en wat je wilt zodat je die gedachtenkracht positief voor je laat werken en je het gevoel van regie behoudt. Jouw lichaam, jouw/jullie kindje, jouw keuzes! Het schijnt zelfs zo te zijn dat als je ’s nachts of in ontspanning voor je gaat slapen positieve affirmaties en gedachtes maakt deze het beste kunnen inwerken en voor je gaan werken. Affirmatiekaarten kunnen hier ook bij helpen bijvoorbeeld, om je hier aan te blijven herinneren op momenten dat het even moeilijk is. Deze kun je ook zelf maken. Een goede die ik zelf helpend vond was bijvoorbeeld; elke wee is er eentje minder/brengt me dichter bij mijn kindje.

 

Buiten de dingen die je kunt doen zijn er ook diverse dingen die je kunt gebruiken die je zwangerschap, bevalling en postpartum herstel enorm kunnen ondersteunen. Dit op een heel makkelijke en laagdrempelige manier. De natuur geeft ons namelijk ontelbare schatten die we als mensen kunnen gebruiken om ons te ondersteunen! Dus ook voor een natuurlijke bevalling.

 

Wat kun je gebruiken om je goed voor te bereiden op de bevalling?

Er zijn dus een aantal kruiden die je goed kunnen ondersteunen. Belangrijk is wel dat deze kruiden biologisch zijn! Zo niet, is de kans groot dat je samen met de kruiden ook allerlei pesticiden en gifstoffen binnenkrijgt en dat wil je juist niet! Een term zoals 100% natuurlijk zegt hierbij lang niet alles want uiteraard zijn kruiden natuurlijk. Kijk dus goed of de kruiden biologisch zijn of geteeld zijn zonder gif en kunstmest.

 

In het begin van de zwangerschap ervaren veel vrouwen een vorm van misselijkheid. De een meer dan de ander en sommige helemaal niet. Helaas is er niks waarmee dat helemaal verdwijnt maar wel wat het iets kan verlichten. Zo kan verse gember, citroenmelissethee en kamillethee dit ondersteunen (of een combi hiervan).

 

Als eenmaal je buik wat begint te groeien is het fijn om deze regelmatig in te smeren met een product dat de huid ondersteunt in het soepel houden. Zo is goudsbloemolie hier zeer geschikt voor vanwege het herstellend vermogen op de huid, preventief werkt tegen littekens en striae en vermindert ook bestaande littekens. Ook voor het gezicht is dit een hele fijne olie. De goudsbloemolie is ook verwerkt in de speciaal samengestelde perineum- & buikolie. Deze olie is speciaal ontwikkeld om de huid én de spieren te versoepelen. Deze is dus tevens zeer geschikt voor perineummassage wat ik iedere zwangere vrouw (vooral van de eerste) zou aanraden! Het versoepelt de huid en spieren rondom het perineum waardoor inscheuren (of een preventieve knip) vaak voorkomen wordt. Zelf heb ik dit bij beide zwangerschappen toegepast (vanaf week 34 ongeveer) en heb ik dit als zeer helpend ervaren en op een paar haarscheurtjes na nergens last van gehad. Dit voorkomt dan ook veel van de pijn die je kunt ervaren na inscheuren of de hechtingen ervan. Ook heeft deze olie een positieve werking op bestaande littekens, dus ook van het perineum, waardoor deze huid, spieren en eventueel littekenweefsel weer soepeler maakt. De massagetechnieken hiervoor zijn simpel en zijn makkelijk op internet te vinden.

 

Een andere echte aanrader is het drinken van frambozenbladthee. Heel simpel in gebruik en de voordelen hiervan zijn enorm. Deze thee helpt om je baarmoeder op een positieve manier  voor te bereiden op de bevalling. Het heeft een goede uitwerking op het spierweefsel waardoor het je baarmoederspieren versterkt en tegelijkertijd ontspant zodat je goede en efficiënte weeën krijgt. Je baarmoeder raakt in goede conditie en dit draagt bij aan het soepel laten verlopen van de bevalling. Onderzoek heeft aangetoond dat het juist in de actieve fase (2e fase van de bevalling) de ontsluiting bespoedigt en het kan bijdragen aan vermindering van pijn. Ook na de bevalling kun je deze thee dus nog prima drinken; het heeft een positief effect op het herstel na de bevalling. Na de zwangerschap kan thee van frambozenblad helpen om hormonaal in balans te komen en ondersteunt het bij zwaarte en onevenwichtigheid. Ook stimuleert het de borstklierfunctie waardoor er meer melkafscheiding ontstaat en werkt (preventief) bij spruw via de moedermelk.

Begin met het drinken van frambozenbladthee vanaf week 36 van je zwangerschap (liever niet eerder), je lichaam heeft dan voldoende tijd om de positieve effecten van de thee in zich op te nemen. Drink maximaal drie kopjes thee per dag.

Ook helpt het bij onregelmatige of pijnlijke menstruatie als deze weer op gang begint te komen.

 

In het derde trimester hebben sommige vrouwen ook last van maagzuur. Hiervoor kan kamillethee verlichting brengen. Het brengt ook ontspanning en rust in tijden van stress of een overprikkeld zenuwstelsel. Vaak ben je tijdens de zwangerschap (en daarna) gevoeliger en dus eerder overprikkeld. Kamille kan ook tijdens de bevalling ondersteuning bieden om je lichaam en geest te kalmeren als het intenser wordt. Daarbij werkt het licht pijnstillend. Om dezelfde redenen is dit een heerlijke thee voor na de bevalling en een paar kopjes per dag bespoedigen je herstel. Ook de baby heeft hier baat bij via de borstvoeding; het helpt wanneer de krampjes beginnen te komen. Een ander voordeel van kamille is dat het een positieve werking heeft op de spijsvertering.

 

Voor de laatste loodjes van de zwangerschap kun je soms wel wat extra kracht en energie gebruiken. Hiervoor is de speciaal samengestelde Krachtthee een fijne ondersteuning. Deze mix van brandnetel, citroenmelisse, frambozenblad en kamille zit boordevol mineralen, werkt reinigend, versterkend voor je bloed, verlicht krampen en ontspant lichaam en geest. Na de bevalling helpt deze thee om aan te sterken en het ondersteunt de melkproductie.

 

En als laatste een heerlijk product dat je niet zozeer tijdens de zwangerschap gebruikt maar waar je wel vast wat voorbereidingen mee kunt treffen is de post-partum yonikruiden. Deze kruidenmix is zorgvuldig samengesteld voor een goed en sneller herstel van de vagina, perineum en de baarmoeder na de bevalling. De kruiden kun je op vier verschillende manieren gebruiken en één ervan is er kraamverbanden mee te maken. Dit kan je vast doen tijdens de laatste weken van je zwangerschap zodat je goed voorbereid bent (bv tijdens het maken van de mealpreps ;) Hoe dan? Je maakt dan een soort thee en deze giet je met een juslepel over de kraamverbanden (ongeveer twee juslepels per verband). Deze vouw je dubbel en bewaar je vervolgens in een zip en sluitzak in de diepvries. Tijdens de eerste dagen na de bevalling gebruik je deze kraamverbanden (even 5 minuutjes laten ontdooien voor gebruik). De kruiden in combinatie met de kou zorgen voor veel verlichting van pijn en zwelling. Thank me later! De andere drie manieren zijn overigens ook heerlijk om te gebruiken; een spoeling na elk toiletbezoek of douche, een yonisteam of wat dacht je van een heerlijk ontspannen kruidenbad tijdens de kraamtijd? Even helemaal tot rust komen en een klein beetje me-time… Enjoy!

 

Al deze producten kun je vinden in de webshop in de categorie zwangerschap. Er zijn ook diverse producten speciaal voor tijdens en na de bevalling. Daarover meer in een volgende blog of kijk in de categorie bevalling & postpartum.