Baby's eerste hapjes

Gepubliceerd op 21 januari 2023 om 20:00

Baby’s eerste hapjes*

*Deze informatie is mede gebaseerd op mijn eigen onderzoek en het boekje ‘Groeiwijzer 0-1 jaar’, die de antroposofisch visie volgt.

 

Tijd voor de eerste hapjes!

En toen.. je leest je wat in. Begint hier en daar al wat verschillende adviezen op te merken waardoor je nog wat verder leest en nog eens een ander boek erbij pakt (of googelt, nog erger) en voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer!

Omdat ik zelf graag altijd wil snappen waarom iets wel of niet goed is ben ik er toch een klein onderzoek van gaan maken bij mijn eerste dochter (2019). Waar ik uiteindelijk op uit kwam was dat het eigenlijk heel simpel is! Als je een paar basic dingen over gezondheid weet en er in meeneemt en de darmrijping van een baby snapt, dan is het (gelukkig) helemaal geen hogere wiskunde. Logisch nadenken en terug naar de basis zijn de key hierin.

 

Omdat ik deze info graag wil delen met je en ik je de zoektocht en tijd wil besparen van een eigen onderzoek (vaak heb je ook wel iets beter te doen met je tijd met een baby (lees: geen tijd!)), schrijf ik deze blog! Het belangrijkste vind ik dat de baby’s die met eerste (proef)hapjes beginnen hier op het juiste tijdstip mee beginnen (6 maanden en niet eerder) en de juiste voeding krijgen zodat hun darmflora zich optimaal kan ontwikkelen en zij dus ook! Omdat de darmen correleren met de hersenen bijvoorbeeld. Als je hier meer over wilt weten, de poepdokter heeft hier goede informatie over.

Het is dus gebaseerd op mijn eigen onderzoek, mijn eigen visie en het boekje ‘Groeiwijzer 0-1 jaar’. Mocht je op zoek zijn naar een goed boekje (ik zeg boekje, want het is een relatief dun boek in tegenstelling tot wat andere boeken die ik ben tegen gekomen), dan is dit echt een aanrader! Er staat veel goede informatie in over voeding maar ook over de rest van de ontwikkeling per 3 maanden en ook tips wat je kan doen bij ziekte en/koorts, zoals bijvoorbeeld een ui-kompres bij oorpijn en citroensokjes bij hoge koorts om de koorts te laten zakken (alleen bij hoge koorts toepassen, anders de koorts lekker z’n werk laten doen! En liever ook geen zetpillen of iets dergelijks gebruiken omdat dit de koorts remt en het lichaam zo geremd wordt in het aangaan en overwinnen van de ziekte).

Tot zover mijn verhaal. Hieronder volgt het advies, doe ermee wat goed voelt. En hier nog de link naar het boekje mocht je er interesse in hebben: https://www.christofoor.nl/boeken/detail/groeiwijzer-van-nul-tot-een-jaar?_locale=nl_NL

 

Basic principes:

Beginnen vanaf 6 maanden oud in verband met volledige rijping van de darmflora.

 

Hoe

De eerste paar maanden:

  • 1 smaak (geen combi’s)
  • Gestoomd en verwarmd (niks rauw), er zijn hier speciale handige apparaten voor die kunnen stomen en pureren.
  • Fijn gepureerd
  • Begin met mini hoeveelheden, voor de smaakontwikkeling en het laten wennen van de darmen. van een paar mini hapjes tot max. de grootte van een 2 euro munt. Dit bouw je in een aantal weken op naar 2 eetlepels.

 

Wat :

Groenten en fruit:

(zie groeiwijzer 0-1 blz 77 fruit en 78 groenten en blz 43-44)

-          Biologisch!

-          Van het seizoen.

-          Dingen die in nl geteeld (kunnen) worden.

-          fruit; alleen zoet fruit (appel, peer, banaan, banaan kan wel rauw).

Groenten die geschikt zijn in het begin:

Wortel, pompoen, zoete aardappel, pastinaak, courgette, bloemkool, broccoli, venkel (maar niet te vaak)

 

Granen:

Vanaf ongeveer 7 maanden, wanneer ze aan de diverse smaken beetje gewend zijn en de hapjes goed beginnen te eten (dit verschilt per kind en kan ook wat langer duren).

-          Beginnen met vlokken (pap) en na een paar weken/maanden begin je met hele granen (deze moeten goed geweekt, gekookt en geweld worden).

-          De beste graansoorten om mee te beginnen voor de verteerbaarheid zijn; boekweit, gierst en (zilvervlies)rijst en quinoa, dus zonder gluten (zie blz 44-45, bereiden van graanvlokkenpap zie blz 121).

 

-granen eerst weken, dan koken en laten na-wellen. Zo is het graan gaar genoeg zodat het het beste verteerbaar is voor de darmen.

-toevoegen aan de gestoomde groenten of fruit en dan samen pureren. Beginnen met een klein beetje, in verhouding bestaat het hapje uit 2/3e groenten en 1/3e graan. Dit bouw je gelijkelijk op naarmate de hapjes groter worden.

-Daarbij mag nog en klein beetje bio olijfolie of bio ongezouten roomboter.

 

Voor richtlijnen/schema voeding 1e jaar zie blz 119, bijvoorbeeld na de oefenhapjes-periode:
7u borstvoeding (bv)

11u groentehapje+ bv

15u fruithapje+ bv

18u pap+ bv

Evt nog een late voeding

 

Een maand verder:

7u bv+ evt pap

11u groenten met granen(vlokken)+ bv of evt yoghurt

15ufruit met granen(vlokken)+bv

18u pap+ bv

 

Wat niet:

-groenten niet uit de kas i.v.m. hoog nitraat gehalte.

- geen zuur fruit zoals citrusvruchten zoals sinaasappels/mandarijnen/citroen (pas vanaf 1 jaar).

 

Wat het 1e jaar niet:

-geen citrusfruit

-geen bieten (te hoog nitraat gehalte)

-geen peulvruchten (bonen/linzen/kikkererwten)

-geen pinda’s/pindakaas of minimaal

-liever nog geen (gist)brood (de granen liever goed bereid en warm toevoegen aan het hapje)

 

Verder:

-geen ei

-geen vlees

-geen vis

Dit geldt voor de eerste 3 jaar, totdat ze IK kunnen zeggen, volgens de visie van de antroposofie (hier zit natuurlijk een reden achter en voor meer achtergrond info mag je me erover vragen.)

 

Liefs Suus