Hoe help je je kindje(s) gezond de herfst en winter door?

Gepubliceerd op 29 september 2023 om 13:19

Een goede weerstand

Vaarwel zomer, welkom herfst! En hoe mooi de herfst kan zijn brengt het ook altijd de uitdaging met zich mee onze weerstand hoog te houden én die van onze kindjes. Zeker als ze naar de opvang of naar school gaan is het vaak sneller raak.

Een goede weerstand begint bij een goede darmflora, genoeg rust en slaap en buitenlucht, dus een gezonde levensstijl. Voor een gezonde darmflora is het belangrijk genoeg vitmines, mineralen en vezels binnen te krijgen uit verse biologische groenten, fruit en granen. Een goede probiotica speciaal voor (kleine) kinderen kan hier ook in ondersteunen, bijvoorbeeld van Vitals of Vitakruid.

Ondanks dat worden kindjes toch af en toe verkouden of ziek en dit is goed, het traint je immuunsysteem en zorgt dat je er weer sterker tegenaan kunt. Ondanks dat is het niet fijn en zeker bij de allerkleinste ook zielig, dus wil je dit graag ondersteunen en dat kan!

 

Ondersteunen op een natuurlijke manier, zonder troep, dat kan!

Er zijn een aantal kruiden die geschikt zijn voor (kleine) kinderen maar veel ook niet. Check daarom altijd eerst even of de kruiden die je bijvoorbeeld voor jezelf gebruikt ook voor kinderen geschikt zijn. Een bekend kinderkruid dat verzachtend werkt voor kindjes is de welbekende kamillethee. Deze is rustgevend en ondersteunt het zelfgenezend vermogen vanaf 1 jaar (lees voor uitgebreide informatie mijn blog over kamille). Ook een kompres van kamillethee of olie kan verlichting brengen bij bijvoorbeeld buikpijn of buikkrampjes van de baby. Ook de zachte kinderthee met citroen verbena, kamille en roos geeft verlichting bij ziekte.

 

Een andere superheld is de Echinacea of rode zonnehoed, bij velen bekend als tinctuur en geeft een echte boost voor je weerstand! Speciaal voor kinderen (vanaf ongeveer 1 jaar) heb ik de Echinacea glyceriet gemaakt. Deze is zonder alcohol en op basis van biologische plantaardige glycerine wat al zoet is van zichzelf. Onze kindjes zijn er dol op! Deze kan preventief gegeven worden een paar keer in de week als ze naar de opvang gaan bijvoorbeeld of op het moment van de eerste tekenen van griep of verkoudheid een paar dagen achter elkaar 10 druppeltjes (2x per dag). De ziektekiemen krijgen hierdoor minder kans en zijn sneller verslagen.

 

Maar natuurlijk worden kindjes soms ziek of verkouden en zoals ik al zei heeft dat ook z’n goede kanten, maar fijn is anders. Voor kindjes (vanaf 3 maanden) die verkouden zijn en eventueel last van (slijmerige) hoest hebben heb ik deze speciale vrije adem balsem ontwikkeld. Dit was nog een flinke zoektocht om er zeker van te zijn dat deze natuurlijke ingrediënten ook veilig zijn voor de allerkleinsten. Het is een zeer milde maar toch krachtige balsem waar je maar heel weinig van nodig hebt voor een goed effect. Deze balsem verlicht en verzacht verkoudheid, hoest en griepverschijnselen. Het werkt slijmoplossend, zorgt dat je kindje weer vrijer kan ademen, kalmeert het systeem waardoor het beter inslapen wordt bevorderd (bij verkoudheid). Bij de baby kan eventueel ook het potje open op de kamer staan in plaats van het op te smeren. Voor meer informatie hierover en het juiste gebruik hiervan klik op de link: https://www.purenaturebysuus.nl/product/10348125/vrije-adem-balsem-30-ml

 

Heel vervelend voor kindjes is oorpijn. Wat dan verlichting kan brengen is een druppeltje weegbreeolie. Deze maak ik op basis van biologische amandelolie die erg zacht is en verzachtend werkt in combinatie met de weegbree. Wat ook kan is een uienkompres maken bij oorontsteking. Lees hier meer over in het fijne boekje Groeiwijzer van Christofoor (van 0 tot 1 of 1 tot 4 jaar). https://www.christofoor.nl/boeken/detail/groeiwijzer-van-nul-tot-een-jaar?_locale=nl_NL  

 

Bij hoge koorts (alleen dan) en wanneer de toestand van het kind erom vraagt zoals bij ijlen kun je een citroenwikkel of citroensokjes maken en kamillethee laten drinken. De koorts zakt door de wikkel vaak een halve graad. Ook hier lees je meer over het gebruik en de juiste toepassing in het boekje Groeiwijzer (zie link hierboven).

 

Geniet van de herfst samen!

Liefs Suus

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.